Wenters Dévai v't Groene

Ras omschrijving

 

Karakter.
De ras standaard:
Levendig, vriendelijk, evenwichtig, gemakkelijk af te richten hond.
Het uitstekend vermogen om contact te houden met zijn baas zit in zijn aard.
Hij verdraagt geen grove behandeling en mag noch agressief noch schuw zijn.

Onze ervaring:
Speelse, lieve, vriendelijke stabiele hond die bij correcte en consequente behandeling zijn baas eeuwig trouw blijft. Kan met bijna iedere hond opschieten zolang ze maar willen spelen en rennen. Oneindig veel geduld met kinderen ook al gaat het er soms wild aan toe.

Verschijning.
Middelgrote, elegante jachthond met edel voorkomen en met een korte tarwegele of verschillende nuances van lichtbruine, vacht. De eerder lichte, droge, atletische bouw weerspiegelt harmonie van schoonheid en kracht.
 
 
Gebruik.
Veelzijdige gebruikshond voor de jacht, die zowel in het veld als in bos en in water moet kunnen werken, met de volgende rastypische eigenschappen: uitgesproken neusgebruik, vast voorstaan, uitstekend apporteren en doelbewust en graag een zwemspoor uitwerken. Hij verdraagt zowel zwaar terrein als ook extreme weersomstandigheden. Als allround gebruikshond voor de jacht zijn schot- en wildschuwheid, niet willen voorstaan en niet apporteren, net zo ongewenst als gebrek aan wil om waterwerk te doen. Vanwege zijn probleemloze karakter en zijn aanpassingsvermogen, kan hij ook gemakkelijk in huis worden gehouden.

 
Geschiedenis.
De voorouders van de Hongaarse staande hond, kwamen met nomaden mee naar Hongarije. Schriftelijke vermeldingen en afbeeldingen zijn al in documenten uit de 14e eeuw te vinden. Zijn belang voor de jacht is sinds de 18e eeuw gestadig gegroeid. Reeds aan het einde van de 19e eeuw werden in Hongarije wedstrijden voor staande honden georganiseerd, waaraan ook door Hongaarse staande honden met succes werd deelgenomen. In die tijd speelden bij de ontwikkeling van het ras waarschijnlijk ook andere jachthondenrassen een rol. De fokkerij in zijn huidige vorm begon rond 1920; in 1936 werd de Hongaarse staande hond als ras erkend door de FCI.